Beskrivningar av träningspass/lektioner

 

Med start i april 2024 kommer jag jobba som instruktör på West Coast Poledances nya studio i Varberg! Där gäller WCPSs nivåbeskrivningar och olika typer av kurser mm. Info om det, och bokning av plats på kurs finns på WCPS hemsida: www.wcps.se
Beskrivningarna nedan gällde Airytales egna kurser på studion i Veddige. Även om studion i Veddige kommer vara stängd under 2024, så låter jag beskrivningarna ligga kvar ett tag till. 
Hälsningar Malene
  Airytales på Järlöv i Veddige


PROVA PÅ POLE 

Detta träningspass är för dig som aldrig har testat pole. Eller om du har lite förkunskaper, men det var längesen, eller vill kolla in och testa studion och få mer info om träningen och olika typer av pass mm.

Inga förkunskaper krävs, och man behöver inte vara stark eller vig från början. 
Ni får testa ett urval av några enkla spinns, trixs, pole-conditioning-övningar mm. Lär känna stången och testa om detta kan vara en träningsform för dig! På detta pass får man även information om pole i allmänhet, vad som erbjuds på Airytales, och hur passen och träningen är upplagda.

Klädsel: Träningskläder bekväma att röra sig i, med korta ärmar och ben. Shorts/hotpants behövs för att få grepp om stången med huden på benen. Barfota. Långärmat och långbyxor över om man vill vid uppvärmning och stretch. Läs mer om klädsel här >>.

Rekommenderar att man tar detta passet en gång först om man är ny här, innan man går på Nybörjare/Nivå1-pass. På de pass som heter Nybörjare/Nivå1 så kommer vi köra hårt på träning direkt, och man förväntas ha koll på t.ex. klädsel och regler i studion. Det är inte så mycket tid avsatt för grundläggande info på nivå1-passen. Utan det avklaras på detta prova-på-pass.

Om det inte finns något Prova-på-pass upplagt för tillfället, eller om du inte kan när de är: Då kan du boka in dig på ett nybörjarpass! Men maila även gärna isf och meddela om du aldrig har testat pole.

 


POLESPORT ~ NIVÅ1/GRUND/NYBÖRJARE

Inriktning mot gymnastiska och akrobatiska trix uppe på stången, spinns, och kombinationer av dessa typer av element. Utgår till stor del från IPSFs code of points. Man tränar oftast barfota och det är viktigt med shorts och korta ärmar för att få grepp om stången med hjälp av huden på kroppen och fötterna.

För helt eller nästan nybörjare. Passen är fristående. Alla pass inom nivå1 är på nybörjarnivå, men innehållet är lite olika på varje pass. Så det blir lite nytt och lite repetition oavsett vilket pass man bokar in sig på. Man kan starta när som helst, och man bokar in sig på de som passar/finns lediga. Man går på nybörjarpass tills man uppfyller kriterierna för att gå Nivå2.

(Om du aldrig har testat pole tidigare, så boka helst först in dig på ett prova-på-pass, om det finns något sådant i schemat. Där får du testa lite grundläggande spinns och trixen, känna på stängerna, kolla in studion, grundläggande info om pole i allmänhet, och vad som erbjuds på Airytales, regler i studion och tips om t.ex. klädsel mm.)

I nivå1 lär man sig t.ex. basic spinns. Vi börjar även med klättring och enklare trix uppe på stången. Dessa träningspass ger en grund inom pole. Du får lära dig grundläggande tekniker, grepp och spinns mm.

Vi jobbar även med pole-conditioning-övningar för att öva upp styrka och teknik, samt övningar för att förbättra rörlighet, koordination och hållning. 
Vi provar även på invert, och framförallt conditioning-övningar för att förbereda för invert. Vi tränar också på att sätta ihop olika tekniker, rörelser, spinns och trix i långsam takt.

För att sedan gå fortsättnings-kursen/nivå2 behöver man klara invert och klättra. 
När man uppfyller kriterierna för att gå nivå2 kan man börja boka in sig på nivå2-passen istället.  Det tar olika lång tid för olika personer att komma till nivå2, men typ minst 5 pass på nivå1. Det är vanligt att det tar längre tid än så. POLESPORT ~ NIVÅ2/FORTSÄTTNING/INTERMEDIATE

Trix och spinns för dig som har kommit en liten bit. Dessa pass är med inriktning mot sport/fitness/acro. Fortsättning/nivå2. Intermediate/medel-nivå.

Förkunskaper: Kunna några basic spinns. Klara invert (med start med fötterna på marken), och basic climb.

Om det är någon som är på lite högre nivå än så, så kan övningarna individanpassas så att även de på lite högre nivå får en utmaning. Men passet når inte upp till avancerad. Detta är medel/intermediate.

Passen är fristående. Alla pass inom fortsättning är på samma nivå, men innehållet är lite olika på varje pass. Så det blir lite nytt och lite repetition oavsett vilket pass man bokar in sig på. Man kan starta när som helst, och man bokar in sig på de som passar/finns lediga.

 

 

MIXAD NIVÅ POLESPORT/FITNESS-FLOW ~ NIVÅ 1-2

Dessa lektioner är öppna för både nybörjare/nivå1 och fortsättning/nivå2. Inriktningen är polesport och fitness-flow.

På dessa lektioner är det små grupper och extra tilltagen tid jämfört med rena nivå1- och nivå2-lektioner. Men till samma pris som nivå1- och nåvå2 pass! Så trots den ev. blandningen av deltagarnas förkunskaper blir det tid för extra individuellt anpassad coaching för varje deltagare oavsett nivå!

På detta speialpass lärs alla trix och kombinationer ut i två eller flera varianter i olika svårighetsgrad. Man börjar på en variant på grund-nivå. De som behöver träna mer på grunderna fortsätter öva på grund-övningen. De som klarar och vill ha mer utmaning får en svårare variant av övningen.
Vi tränar både på statisk och roterande stång.
Nybörjare till medel/intermediate. Ej avancerad.

FITNESS-FLOW ~ NIVÅ 1-2

På dessa pass lär man sig en kort koreograferad dans/routine i mixad stil på nybörjarnivå, basic. Sekvenser av olika moment till musik, timing med musiken, och övergångar med flyt.
Ta med knäskydd eller benvärmare som skyddar knäna. Vi tränar barfota eller med sockar. Sockar är bra att ha för att glida lätt mot golvet. 
Passen är fristående.

Förkunskaper: Några nybörjarpass. Börjar få lite tryck, fart och kontroll i några basic spinns, lite armstyrka, kan sitta på stången. Nivån ligger här på typ: inte-helt-nybörjare - medel. Man bör alltså ha lite grunder för att hänga med.
CLASSIC POLEDANCE ~ NIVÅ1/GRUND/NYBÖRJARE

Flow och acro i traditionell poledance-stil. Man använder oftast höga klackar, men det går även att genomföra utan skor. Lektioner och kurser i Classic Poledance är inriktat på att lära sig en kortare eller längre koreograferad dans/routine eller kombination, med mjuka, sammanhängande och ibland explosiva rörelser, lite mer floor-based. Classic handlar även om en kaxigt sensuell attityd, hållning och uttryck. Kallas även Exotic, Classique, Heels mm.

Knäskydd eller benvärmare behövs. Sockar behövs om man inte använder skor. Läs mer om klädsel, vilken typ av skor som passar bäst mm under "Om kurser"

På Nivå 1 lär du dig grunder i classic poledance, några enkla återkommande tekniker inom stilen, hållning och attityd. Ni kommer även få testa en kombination av olika moment med flyt.  
Passen är fristående. Alla pass inom classic nybörjare är på samma nivå, men innehållet är lite olika på varje pass. Så det blir alltid en del nytt och en del repetition oavsett vilket pass man bokar in sig på. Man kan starta när som helst, och man bokar in sig på de som passar/finns lediga.

Förkunskaper: Minst deltagit på ett prova-på-pass eller nybörjarpass inom polesport eller flow, se ovan. Några genomförda lektioner inom polesport eller flow kan underlätta och göra att du får ut mer av dessa pass, men det är inte nödvändigt.

Viktigt att läsa på www.airytales.se under "Om kurser" innan anmälan! Info om skor, knäskydd mm. 
CLASSIC POLEDANCE ~ NIVÅ2/FORTSÄTTNING/INTERMEDIATE

Lär dig en koreografi/routine i poledance-stil. Detta pass är på medel-nivå, för dig som har lite grunder inom pole och har testat classic tidigare.   
Förkunskaper: Basic spinns, kan sitta på stången, lite armstyrka. Gärna genomgått flera "vanliga" nybörjarpass och/eller flera pass i classic nybörjare.   
Passet är mest anpassat för skor, men det går även utan. Knäskydd behövs. Läs mer om skor, klädsel mm på hemsidan under "Om kurser". 
Om du tänker köra med skor; då bör du ha vana att röra dig i skorna för att hänga med på dessa pass.